Jakie jabłka na sok?

Jabłka – charakterystyka

Jabłka bez wątpienia należą do najpopularniejszych owoców.

Jabłka mają wiele prozdrowotnych właściwości – chronią nasze serce, pomagają również w odchudzaniu. Używamy je do bezpośredniego spożycia, jak i do produkcji soków.

Znamy kilka tysięcy odmian tych owoców. Wszystkie są smaczne. Popularne jabłka odgrywają ważną rolę w polskiej kuchni, choć najlepsze dla naszego zdrowiaowoce niepoddawane obróbce termicznej.

Gatunki jabłek różnych odmian mogą różnić się wielkością, kolorem skórki, konsystencją, smakiem. Choć na świecie są tysiące odmian jabłek, tylko część z nich zdobyła większą popularność w Polsce.

Odmiany, po które sięgamy najczęściej to:
  • Ligol, Papierówka, Pink Lady, Kosztela, Szampion, Rubin, Granny Smith, Gala, Koksa Pomarańczowa, Antonówka, Renety, Jonagored, Golden Delicious, Cortland, Lobo, Jonagold, Eliza, Gloster, Malinówki.

Część odmian, zwłaszcza te twardsze i soczyste najlepiej sprawdzają się do jedzenia na surowo lub na sok. Inne, miękkie, szybko rozgotowujące się będą odpowiednie do przetworów i wypieków.

Sezon na jabłka zaczyna się letnimi odmianami.

Współcześnie w Polsce możemy kupić jabłka o dowolnej porze roku. Wiele odmian można przechowywać nawet po kilka miesięcy. Są one dostępne praktycznie w każdym sklepie. Dodatkowo zazwyczaj są najtańszymi owocami.

Właściwości soku jabłkowego

Surowe jabłka dostarczają nam wielu cennych witamin.

Owoc ten to źródło witaminy C wspiera odporność), witamina E i K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) oraz beta-karotenu (prowitamina wit. A), żelazo, potas.

Każda z tych witamin ma bez wątpienia pozytywny wpływ na nasze zdrowie! Dostarczają w 1 szklance już organizmowi potrzebne witaminki i minerałów.

Jabłka – zastosowanie

Jedzenie jabłek jest polecane w profilaktyce wielu dolegliwości. Są one rekomendowane w przypadku:

  • problemów z nadwagą i otyłością,
  • leczenia niektórych nowotworów,
  • profilaktyki i leczenia cukrzycy typu II,
  • kiedy chcemy chronić nasz organizm przed miażdżycą,
  • gdy zależy nam, żeby nasz mózg pozostał sprawny jak najdłużej,
  • chęci wzmocnienia odporności,
  • problemów skórnych,
  • chorób wzroku,
  • kiedy chcemy przeprowadzić kurację oczyszczającą nasz organizm,
  • dolegliwości układu oddechowego.

Domowy sok jabłkowy – jak zrobić sok?

Jak wycisnąć sok? Wystarczy obrać owoce i wrzucić je do urządzenia. Możemy je pokroić na mniejsze kawałki i koniecznie usunąć gniazda nasienne, które mogą nasz napój uczynić gorzkim.

Sok najlepiej wyciskać z całych jabłek ze skórką, ponieważ najcenniejsze składniki znajdują się dokładnie tuż pod jej powierzchnią.

Sok może być jedno smakowy lub możemy dodać kilka wariacji. Jabłka dobrze komponują się z marchewkami, bananami, ananasem lub brzoskwiniami. Możesz mieszać jabłka z innymi owocami a nawet warzywami.

Jakie jabłka na sok wybrać do wyciskarki? Popularne odmiany

Niestety nie każde jabłko będzie nadawało się do wyciśnięcia soku. Jabłka, które najlepiej nadają się na soki to odmiany jesiennych jabłek i zimowych.

Wśród gatunków jabłek, z których uzyskasz słodki, świeży sok, najlepszeodmiany :

  • Ligol,
  • Szampion,
  • Golden Delicious,
  • Malinówka – wszystkie ne zawierają najwięcej soku.

Sok jabłkowy o słodko-kwaśnym smaku uzyskamy natomiast wykorzystując jabłka odmian Jonagold, Gloster czy Gala, jak również z wczesnych jabłek jak np. papierówka (uwaga są zbyt kwaśne).

To jeszcze nie wszystkie kryteria, które należy wziąć pod uwagę, wybierając najlepsze jabłka do soków. Choćby wybierzesz najtwardszą odmianę jabłek, jeśli długo leżakowała lub w złych warunkach, po wyciśnięciu również uzyskasz gęsty mus.

Wszystko to z powodu straty wody, do której doprowadziło długie leżakowanie. Aby tego uniknąć, owoce powinny być świeże, najlepiej od lokalnego dostawcy. Te dostępne w hipermarketach mogą doskonale wyglądać z zewnątrz, jednak po przyjściu do domu już następnego dnia zwiędną, a po rozkrojeniu zobaczysz wewnątrz brązowe plamy.

Czy te same odmiany jabłek nadają się do bezpośredniego spożycia, jak i do produkcji soków? Tak.

Dlaczego sok jabłkowy z wyciskarki wolnoobrotowej?

Przede wszystkim jest to urządzenie wydajne (mała strata surowca).

Wolne obroty nie podgrzewają obrabianego produktu – witaminy nie ulegają utlenieniu. Dzięki temu, że owoców nie obieramy (wystarczy umyć), a połowa witamin, przeciwutleniacze i ¾ błonnika znajduje się w skórce i tuż pod nią – sok z wyciskarki nie traci cennych składników.

Regularne picie świeżo wyciskanych soków (2 szklanki dziennie) to recepta na dobre samopoczucie i skuteczny sposób na profilaktykę prozdrowotną.

Unikaj zatem jabłek o pomarszczonej i miękkiej skórce, która jasno wskazuje na długie magazynowanie. Nie wybieraj również jabłek nadgniłych, poobijanych, z widoczną szarą pleśnią czy innymi chorobami.

Pyszny sok z jabłek gaszący pragnienie – krok po kroku

Przygotowanie soku jest proste. Po wybraniu idealnych jabłek można je lekko schłodzić, a następnie dokładnie umyć.

Do tego przyda Ci się delikatna szczoteczka, dzięki której dokładnie wymyjesz skórkę, na której mogły znajdować się różnego rodzaju zanieczyszczenia i pestycydy. Jest to niezwykle ważne, ponieważ do wyciskarki warto wrzucić owoce ze skórką, dzięki czemu wyciśnięty sok będzie zawierał większą ilość cennego błonnika.

Przed wrzuceniem do wyciskarki warto je rozkroić. Dzięki temu lepiej zmieszczą się do otworu wlotowego, a także będziesz mógł sprawdzić, czy jabłko nie zaczęło psuć się od ogryzka. Niestety jest to bardzo częste, szczególnie przy owocach długo leżakujących.

Na sam koniec wystarczy tylko uruchomić swoją wyciskarkę.

Wyciśnięty z nich sok dostarczy Ci mnóstwa wit. i składników mineralnych.

Świeżo wyciśnięty sok z jabłek możemy w lodówce przechowywać nawet do 72 h.

Świeży sok z jabłek z wyciskarki można spożyć od razu, na śniadanie bądź lunch albo zrobić zapasy na zimę.

Pamiętaj jednak, aby wybierać świeże, twarde i soczyste sztuki, sok dzięki temu dłużej zachowa swoją świeżość na dłużej.

Sok z jabłek na zimę – przepis

Zanim przejdziemy do robienia soku z jabłek, wszystkie naczynia i przybory używane w trakcie przygotowania soku powinny być wcześniej wyparzone.

Warto jabłka dokładnie wyszorować, oczywiście miękką szczoteczką lub gąbką. Usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki dostosowane do wielkości otworu wsypowego wyciskarki. Kawałki jabłek trzeba przepuścić przez wyciskarkę. Przy dużej ilości owoców może się okazać konieczne umycie sita.

Otrzymany sok z jabłek trzeba przelać do dużego szklanego słoja i pozostawić na pół godziny. Po tym czasie zebrać łyżką powstałą na powierzchni pianę i przelać sok do przygotowanych butelek. Mocno zakręcić. Wstawić do garnka wyłożonego ściereczką. Wlać tyle wody by sięgała do 3/4 wysokości butelek. Pasteryzować 20 minut. Wyjąć z garnka, przykryć kocykiem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Sok z jabłek jest naturalnie mętny, a stopień zmętnienia zależy od ich dojrzałości. Z twardych jabłek sok będzie bardziej klarowny, z dojrzałych mniej.

W procesie wyciskanie soku powstaje sporo wytłoczyn, które też można jeszcze zagospodarować w zależności od tego czy jabłka przed wyciskaniem obieramy czy też nie. Można z nich zrobić jeszcze marmoladę, ocet winny czy dodać do ciasteczek.

Podsumowanie

Sok z jabłek to nie tylko pyszny sok gaszący pragnienie. To także ogromna dawka zdrowia dla organizmu, wpływają dobrze na nasze zdrowie i samopoczucie.

Soki przygotowane ze świeżych owoców dostarczą nam wielu substancji odżywczych, wspomoże naszą koncentrację i system odporności. Jabłka zawierają 10% dziennego zapotrzebowania na błonnik i potasu, a jedzenie ich regularnie pozwoli obniżyć cholesterol. Dodatkowo mają działanie detoksykacyjne i oczyszczają nasze ciało.

Picie soku jabłkowego nie tylko pozwala czuć się zdrowiej, ale również lepiej wyglądać.

Także, zamiast tracić czas wyciągnij wyciskarkę, kup jabłka i zacznij wyciskać sok!

Scroll to Top