Warzywa sezonowe

Sezonowe jarzyny – dlaczego warto je kupować i jeść?

Każdy sezon w Polsce jest nieprzewidywalny. Inna pogoda… i… inne jarzyny sezonowe. Zapewne są najbogatsze wiosną, w lato i prawdopodobnie bardziej interesują się przedmiotami na półkach sklepowych w sezonie letnim niż zimowym. Pyszne i aromatyczne pomidory, marchewki, każde młode warzywa dają pole kulinarne i zakupy, a jedzenie ich jest przyjemnością.

Kupując w sezonie masz pewność, że są świeże. Są najpewniej zerwane jeszcze tego samego dnia lub dnia poprzedniego. Dzięki temu nie tylko będą świetnie smakować jedzone na surowo, ale i doskonale sprawdzą się w czasie robienia przetworów, np. kompotów, kiszonek i tym podobnych.

Właściwości zdrowotne

Badania pokazują, że zwiększenie spożycia produktów roślinnych może zapobiec wystąpieniu przewlekłych chorób u ludzi. Warzywa zawierają witaminy, minerały i składniki odżywcze. Znajdziemy takie minerały jak sód, potas, wapń, mangan, żelazo, cynk, fosfor, fluor, jod.

Warzywa sezonowe i ich wspaniałe właściwości:

  • Brukselka – zawiera więcej składników zwalczających raka, niż inne warzywa liściaste. Brukselki są bogate w glukozynolany, czyli antyoksydanty, które mają właściwości antynowotworowe, dzięki czemu niszczą komórki nowotworowe w organizmie,
  • Włoska kapusta, jarmuż czy innej kapusty pekińskiej – zawiera on wapń dla mocnych kości i zębów, wit. A, C i E oraz potas i kwas foliowy. Kapusta pekińska jest w sklepach cały rok, mówi się, że najlepsza jest taka jasna, z niezazielenionymi liśćmi…
  • Cebula – zawiera wit. i minerały, tiosulfinaty – które rozrzedzają krew oraz zapobiegają tworzeniu się zakrzepów oraz kwercetynę, która również zmniejsza ryzyko udaru,
  • Brokuły – zawierają dużą ilość antyoksydantów potrzebne do walki z wolnymi rodnikami, które mogą powodować stany zapalne, raka i przyśpieszać procesy starzenia oraz zwiera kwas foliowy,
  • Słodkie ziemniaki – są bogate w witaminę A, jest również dobrym źródłem potasu,
  • Marchewki – są dobre dla naszych oczu. Zawierają one beta-karoten, który w naszym organizmie zamieniany jest w witaminę A, która przeciwdziała zwyrodnieniom plamki żółtej spowodowanych wiekiem,
  • Papryka – jest bogata w witaminę C oraz jest pysznym i słodkim dodatkiem do potraw i sałatek,
  • Kapusta – jest bogata w błonnik oraz jest niskokaloryczna,
  • Szpinak – jest bogate w żelazo, wit. C i A, kwas foliowy oraz wapń. Badania dowodzą, że spożywanie szpinaku wspomaga wydajność mięśni,
  • Groszek cukrowy, groszek zielony (i inne strączkowe, fasolka szparagowa, szparagi) – zawiera antyoksydanty, które hamują proces starzenia się organizmu, ponadto pomagają wzmacniać odporność i hamować proces rozwoju nowotworów,
  • Pomidory – znajdziecie w nich duże ilości witamin C, E, beta-karoten oraz cenny likopen, a także duże zasoby potasu, do tego zawierają sporo wody i mają niską wartość kaloryczną;
  • Warzywa liściowe – rukola, liście buraków, roszpunka, pietruszka naciowa – wykazują dużą zawartość żelaza, niezbędnego dla prawidłowego przebiegu procesów krwiotwórczych, oprócz tego są pełne wit. C.
  • Kalarepa – w kalarepie nie brakuje witaminy C, tiaminy, ryboflawiny, B6, kwasu foliowego, wit. K, A i E. Jedzenie tego warzywa jest sposobem na dostarczenie organizmowi wapnia, żelaza, magnezu, sodu i cynku;

Sezonowe warzywa wyróżniają się niebywałym smakiem, aromatem i wartością odżywczą.

Sezonowe wyróżniają się niebywałym smakiem, aromatem i wartością odżywczą. Czy warto odżywiać się sezonowo dostępnymi warzywami? Tak! Pamiętaj jednak, że występowanie konkretnych warzyw i owoców w danym okresie w dużej mierze zależy od występujących temperatur i pogody.

Dlaczego warto jeść sezonowo?

Sezonowe są przede wszystkim zdrowsze, mają największą wartość odżywczą, najwięcej witamin i minerałów, czyli mają po prostu największą gęstość odżywczą. Ponadto takie produkty nie są długo przechowywane, ponieważ czas od momentu zerwania czy wyrwania do zjedzenia jest stosunkowo krótki.

Na jakie jest sezon wiosną?

Po długiej i zimnej zimie zaczyna kiełkować wszystko na nowo. Zaczniemy jedzenie od przyniesienia pierwszych rzodkiewek, pomidorów, sałatek, ogórków (to nasze chyba ulubione warzywa) oraz szczypiorków cebulowych i pietruszki, seler naciowy jako dodatek do dań. Wystarczy tylko chcieć. Chociaż masz pietruszki wiosną i w jesiennym czasie, najsmaczniejsza natka jest ta, którą dostajemy na wiosnę. Późnej wiosny: również rzodkiewki, szpinak, koper, burak liściowy, sałata masłowa czy roszponka.

Letnie warzywa i ich właściwości

Uprawiane sezonowo idealnie nadają się zarówno do surowego chrupania, jak i do gotowania i smażenia. Często służą one również jako podstawa sałatek i zupy warzywnej. Lista warzyw zdrowotnych jest spora. Ważne jest, aby wzbogacić wartość odżywczą w okresie poprzez odpowiednie ich wzmocnienie oraz w taki sam sposób, aby poprawić ich smak.

Na jakie jest sezon latem lub na początku lata?

Ciepłe lato to czas, w którym możemy uzyskać niezliczone różnorodne i kolorowe warzywa i potrawy z nich. Jest w czym wybierać! Od początku lata do września zbierać można groszek zielony, a do listopada kapustę pekińską.

Sierpień to czas, kiedy obradzają warzywa liściowe – natka pietruszki, rukola, szczaw, szpinak, sałata lodowa, sałata rzymska czy masłowa. Nie zabraknie też różnych odmian kapusty – od włoskiej, przez białą, aż po czerwoną. W sierpniu możesz cieszyć się także smakiem świeżych brokułów i kalafiora czy fasolką szparagową, bo też dojrzała.

Najpopularniejsze wysiewane pod koniec lata: koper ogrodowy, rzodkiewka. Ogórek można zbierać w dowolnym czasie między lipcem a październikiem, gdy osiągną długość około 15-20 cm.

Warzywa latem – z jakimi produktami łączyć?

Letnie sałatki ze świeżymi warzywami są najsmaczniejsze. Ważne jest, aby ludzie nauczyli się o śródziemnomorskim jedzeniu – sałatka grecka jest dobrym przykładem – sałata ze świeżymi pomidorami i ogórkiem. Takie sałatki są bardzo zdrowe i dobre, zapewniają dużo składników odżywczych i dużo wody.

Ilekroć chcemy zwiększyć spożycie ich – do menu możemy dodać smoothies, są doskonałą opcją, które będzie miało w sobie najwięcej wartości odżywczych.

Na jakie warzywa jest sezon jesienią?

Wydaje się, że jesień jest najbardziej kojarzona z dyniami, prezentującymi różne odmiany. Dynia ma wartości odżywcze i lecznicze, a pestki z dyni i olej są źródłem tłuszczy bogatych w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto są doskonałym źródłem cynku.

Dalszą korzyścią dla nas jest szeroki wybór dostępnych późno letnich, które utrzymują się do później jesieni.

Jesień na pewno charakteryzuje łatwy dostęp do kapust (wszystkie warzywa kapustne, kapusta czerwona, zielona, kapusta biała), cebulę również zbieramy oraz kukurydzę, bakłażany, kalarepa, czy jarmuż, brokuły, kalafior, por, karczochy, fasola – np. fasolka szparagowa, bób, brukselkę.

U schyłku roku możemy również znaleźć rośliny korzeniowe, takie jak: marchew i seler czy burak ćwikłowy. Pojawiają się pierwsze zbiory ziemniaków. Ziemniaki są ponadto bogate w błonnik pokarmowy.

Warzywa jesienią – z jakimi produktami łączyć?

U schyłku roku zaleca się zupę z warzyw korzeniowych i dyni. Polecam krem dyniowy jako przystawkę. Pietruszka korzeniowa smakuje bardzo dobrze. Należy go przyprawić poprzez dodanie proszku chili lub zastosowanie do pieczenia lub podgrzewania ciasta z pietruszki. Podobne do tego, można zrobić ciasto marchewkowe.

Jesienne inspiracje można wyciągnąć z kuchni indyjskiej, z dodatkiem curry.

Jesienne takie jak cukinia, bakłażan, patisony czy kabaczki idealnie nadają się do marynowania oraz konserwowania. Można z nich przyrządzić kremy, smażone placuszki, leczo czy słodkie desery.

Do codziennego menu można więc włączyć nadziewane cukinie, musakę z bakłażanami, kalafior i fasolka szparagowa czy brokuł z bułką tartą na maśle (dzieci uwielbiają fasolkę szparagową), pieczona papryka, pieczona kalarepę z czosnkiem, gulaszu z warzywami z dodatkiem strączki fasoli i paprykę, dodając korzeń pietruchy też będzie ok, buraki z chrzanem i papryką smakują rewelacyjnie, ziemniaki z koperkiem czy krem z groszku z dodatkiem mięty – najlepszy smak! Takie dania z nich są pełne witamin. Są przede wszystkim krajowe warzywa.

Na jakie jest sezon zimą?

Zimą bezpiecznie możesz spożywać wszelkie warzywa sezonowe, np.: korzeniowe (buraki, marchewka, pietruszka, seler), cebulowe (cebula, czosnek, por), warzywa strączkowe (groch, ciecierzyca, soczewica), kapustne (biała kapusta, brukselka) oraz dynia. Zima jest okresem, w którym mamy ograniczone wybory, dlatego głównie spożywamy warzywa korzeniowe, kapustne, rośliny strączkowe.

Rośliny korzeniowe, takie jak marchew zebrane jesiennym czasie, mogą być spożywane przez całą zimę, jeżeli mamy, gdzie je przechować odpowiednio. Najlepiej umieszcza się je w chłodnym miejscu, by mogła stanowić składnik wielu dań przygotowywanych o każdej porze roku.

Zamiast świeżych warzyw najlepiej wybrać odmiany kiszonej: kiszone ogórki, kiszona kapusta. Dania i wszelkie z nich przetwory zawierają również zdrowe substancje probiotyczne. Mają wtedy również pyszne doznania smakowe. To zapasy nie tylko na zimę, w każdym okresie, wiosennym, przecież rok na 12 miesięcy. Ciężko dostać dobre kiszonki w sklepie, warto zrobić je samemu i mieć do obiadu.

Sezonowość warzyw i owoców – dlaczego jest ważna?

Po pierwsze świeżość, po drugie, bogactwo substancji odżywczych, po trzecie, wspieranie lokalnych producentów. Po czwarte oszczędność. Najlepiej wybierać te sezonowe, które zachwycają pełnią smaku, są dojrzałe i pełne cennych składników odżywczych.

Zdrowa dieta na bazie sezonowych warzyw i owoców

Sezonowe warzywa i owoce – dlaczego warto je kupować i jeść będąc na diecie?

Warzywa i owoce ich bogactwo jest największe wiosną i latem – prawdopodobnie większość osób czeka właśnie na produkty, które w sklepach pojawiają się czy na ryneczkach w tym właśnie okresie, ponieważ zdrowy system żywienia opiera się w dużej mierze na zdrowym ich spożyciu.

Produkty sezonowe (warzywa i owoce) mogą być również pomocne, aby uzupełnić dietę z żywności, jaką mamy w danym czasie, ponieważ zapewni więcej wartości odżywczych. Można również dla urozmaicenia je ugotować, gotowane mają niewiele kalorii i są równie pyszne. Są dodatkiem do zup, wykorzystać można w sosie, jemy to z wielką ochotą cały rok. Dziecko nasze również będzie zadowolone. Moc składników odżywczych i minerałów znajdujących się w sezonowych warzywach i owocach sprawia, że warto wzbogacić nimi dietę

Dieta warzywna polega na spożywaniu dużej ilości warzyw nisko skrobiowych, o niskim indeksie glikemicznym. Głównym założeniem jest komponowanie posiłków z warzyw – surowych, gotowanych, blanszowanych lub w formie kiszonek. Można z nich przyrządzać surówki, zupy oraz czysto warzywne, duszone potrawy.

Surowe i suszone owoce, orzechy (orzechy włoskie, orzechy laskowe) również wzbogacą diety. Przyprawy – suszone warzywa będą również uzupełnieniem diety.

Przepisy kulinarne dostępne w internecie znajdziesz na wielu stronach internetowych czy blogach o gotowaniu. Można samemu przygotować posiłek niezbędny zdrowiu. Przygotowanie sprawi nam przyjemność.

Przewiń do góry