Warzywa, owoce, zioła

Kiedy sadzić czosnek zimowy?

Czosnek co o nim wiemy? Jeden ząbek czosnku dziennie sprawi, że będziemy bardziej chronieni przed wszelkiego rodzaju infekcjami oraz chorobami. Co najważniejsze, czosnek wzmacnia cały nasz organizm, a zawarte w nim witaminy takie, jak: B1, B2, PP, Prowitamina A, C, pomagają budować odporność i zdrowie! Warto wiedzieć, że czosnek odkaża, wspomaga trawienie i nawet chroni […]

Kiedy sadzić czosnek zimowy? Czytaj więcej »

Jakie warzywa nie lubią obornika?

Czym jest obornik? To nawóz naturalny składający się z przefermentowanego kału, moczu zwierząt i ściółki. Zawiera on wszystkie składniki odżywcze potrzebne do rozwoju roślin oraz poprawia właściwości fizyczne ziemi. Główną zasadą stosowania nawozu jest to, że musi on mieć czas na rozkład zanim na miejscu jego stosowanie posadzimy rośliny. Działanie obornika Ten niezwykle wartościowy i

Jakie warzywa nie lubią obornika? Czytaj więcej »

Czy rozmaryn jest wieloletni?

Rozmaryn – opis rośliny Rozmaryn, rozmaryn lekarski / rosmarinus officinalis to powszechnie znana roślina przyprawowa i lecznicza z rodziny jasnotowatych. To półkrzewiasta roślina pochodząca z terenów basenu Morza Śródziemnego. W wielu krajach świata jest uprawiany na skalę przemysłową. W Polsce w ogrodzie rozmaryn uprawia się jako roślinę ozdobną oraz leczniczą i przyprawową. Rozmaryn z powodzeniem

Czy rozmaryn jest wieloletni? Czytaj więcej »

Jakie zioła do ryby

Ryby to źródło białka, witamin i minerałów. Ryby to jeden z niezbędnych elementów zbilansowanej diety. Ryby powinny gościć na naszych stołach przynajmniej dwa razy w tygodniu. Są bowiem źródłem pełnowartościowego białka, a także cennych witamin i minerałów. Najzdrowsze są tłuste ryby morskie, ponieważ znajdują się w nich nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Chronią one przed miażdżycą

Jakie zioła do ryby Czytaj więcej »

Jakie jabłka na sok?

Jabłka – charakterystyka Jabłka bez wątpienia należą do najpopularniejszych owoców. Jabłka mają wiele prozdrowotnych właściwości – chronią nasze serce, pomagają również w odchudzaniu. Używamy je do bezpośredniego spożycia, jak i do produkcji soków. Znamy kilka tysięcy odmian tych owoców. Wszystkie są smaczne. Popularne jabłka odgrywają ważną rolę w polskiej kuchni, choć najlepsze dla naszego zdrowia

Jakie jabłka na sok? Czytaj więcej »

Warzywa sezonowe

Sezonowe jarzyny – dlaczego warto je kupować i jeść? Każdy sezon w Polsce jest nieprzewidywalny. Inna pogoda… i… inne jarzyny sezonowe. Zapewne są najbogatsze wiosną, w lato i prawdopodobnie bardziej interesują się przedmiotami na półkach sklepowych w sezonie letnim niż zimowym. Pyszne i aromatyczne pomidory, marchewki, każde młode warzywa dają pole kulinarne i zakupy, a

Warzywa sezonowe Czytaj więcej »

Scroll to Top